Ensilumi ja lauantai-illan treenit

Talvi on tullut Kalasatamaan ja tänään treeneissä oli yhtenä teemana Chon-Ji- liikesarja. Chon-Ji on järvi ja tänään minun Chon-Ji jäljitteli Kalasataman ilmastoa ja oli hieman jäässä. Mutta palatakseni treenien alkuun, oli meidän ohjaajamme tullut jo saliin ja opimme uuden asian. Taekwon-Do:ssa kohteliaisuus ja käytöstavat arvostettuja. Seuraavalla kerralla on hyvä käydä tervehtimässä ohjaajaa pokkaamalla kolmen askeleen päässä ja sanomalla Taekwon. Se toimii myös kiitoksena, jos on kysynyt kysymyksen ja on ymmärtänyt vastauksen.

Chon-Ji järvi Mt. Baekdulla
Kuva: Leon Schadvoyn/Sonkal Veikkola ry Lake Chon-Ji

Korealaiset nimet ponnahtelevat vielä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, mutta alkavat kuulostaa jo tutummalta. Olen selkeästi mukavuusalueeni ulkopuolella; en ole kertaakaan harrastanut pukukamppailulajia -ja se tästä tekeekin haastavamman. Tänään tuli selkeyttä A, B ja C-linjoihin ja mikä hauskinta, ne eivät näy selän läpi. Jos jalat ovat saatu oikeaan mittaan, sojottaa käsi vielä kohti D-kirjainta. Jos käsi on saatu sinne C-linjalle, ovat varpaat väärään ilmansuuntaan. Liikesarjat näyttävät videolta katsottuna lapsellisen helpolta – ja treeneissä lapsesi sitten vetelee siinä ohi kun itse ylianalysoit varpaiden tulokulmaa lattiaan. Liike lähtee aaltona, alhaalta ylös ja koko koreus on saman aikaan valmis. Ei steppailua, ei venkulointia; kroppaa viedään hallitusti pitkin salia korealaisten numeroiden tahdissa.

Taekwon-Do:ssa myös ”vihelletään” tai puhalletaan tekniikan lopussa. Ohjaaja ehkä vähän terävämmin ja me aloitimme ehkä turhan pitkällä puhalluksella. Sitä yrittää vähän arasti puhallella sinnepäin, kun terävyyttä ei ole vielä tarpeeksi. Tulee mieleen semmoinen Mr Beanmäinen puhallus, jos otsahiukset ovat menneet silmille. Suomalainen ei pidä ääntä itsestään muuta kuin snägärijonolla ja Tallinnan laivalla. Taekwon-Do:n harrastaminen vaatii äänenkäyttöä; ollaan opeteltu huutamaan gi ja oye-tyyppisiä huudahduksia.

Ja sitten pulahdetaan takaisin siihen Chon-Ji järveen. Liikesarja koostuu erilaisista lyönneistä ja torjunnoista, joita toteutetaan eri suuntiin. Taisin olla tänään hieman väsynyt, mutta onneksi on aina ne tehotreenaajat joita voi vakoilla toisella silmäkulmalla. Lapseni oppivat nopeammin kuin minä – mutta tätä voimme harjoitella jälkikasvun opastamana kotona.

Ensikerralla 26.11.2022 tapahtuu jänniä. Meillä on Marko Hyytiäisen Taekwondo Defense seminaari. Sukellamme hetkeksi itsepuolustuksen maailmaan!

Sambo Matsogi - Kolmen askeleen ottelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *